Na konto na obnovu V. Tatier po kalamite sa za rok zhromaždilo vyše 50 mil. Sk

19.11.2005 Poprad

Tatranská Lomnica 19. novembra (TASR) - Krátko po kalamite zriadilo mesto Vysoké Tatry konto na ich obnovu, na ktorom sa za rok vyzbieralo vyše 50 miliónov k...
Tatranská Lomnica 19. novembra (TASR) - Krátko po kalamite zriadilo mesto Vysoké Tatry konto na ich obnovu, na ktorom sa za rok vyzbieralo vyše 50 miliónov korún. Spolu s vecnými darmi dosiahla pomoc čiastku viac ako 65 mil. Sk.

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš dnes informoval, že zo získaných prostriedkov financovali predovšetkým záchranné a likvidačné práce, opravu poškodenej infraštruktúry a objektov v majetku mesta.
Štátne lesy TANAP-u doposiaľ spracovali takmer 80 percent kalamitnej drevnej hmoty. Aj v intravilánoch tatranských osád sú výrazné zmeny. Podarilo sa opraviť väčšinu poškodených objektov. Z centier osád zmizli nielen pováľané stromy, ale aj koreňové systém. Vyviezli asi 8 tisíc koreňových systémov a ďalších 3 tisíc odfrézovali.
Na následnú úpravu poškodených zelených plôch v meste doviezli asi 9 tisíc ton zeminy, z ktorej polovica už využili. Podarilo sa tak zrevitalizovať v zastavanom území približne 12 hektárov plôch, 30 km líniovej zelene okolo chodníkov a ciest, založiť asi 3 ha trávnych porastov. Dva milióny korún stálo odstránenie akútneho poškodenia komunikácií, ďalšie tri milióny oprava dopravného značenia, rovnakú čiastku oprava zvodidiel a zábradlí.
Počas celého odbobie po kalamite bolo prostredníctvom Verejnoprospešných služieb (VPS) mesta nasadených v teréne 10 nákladných áut a 5 nakladačov. Počet pracovníkov nikdy neklesol pod sto. V špičke sa na likvidácii následkov kalamity podieľalo až 400 ľudí, dobrovoľníkov, brigádnikov, stredoškolákov a podobne. Podľa riaditeľa VPS Petra Danka do obnovy investovali asi 20 miliónov korún a spolu s činnosťou dobrovoľníkov vytvorili hodnoty za viac ako dvojnásobok.
Z aktuálnych úloh, ktoré čakajú mesto, spomenul primátor vytvorenie protipožiarnych pásov v intravilánoch, dobudovanie poškodeného cestného informačného systému, dočistenie a estetizáciu centier najväčších osád. Na území celých Vysokých Tatier je súčasne vytypovaných 25 menších priestorov, ktoré plánuje mesto rekonštruovať a esteticky dotvoriť prostredníctvom malých projektov. Ponúknu ich donorom, ktorí aj rok po kalamite majú stále chuť Tatrám pomáhať.
 

Vyberte región

mark